Hon kereta

Posted: July 4, 2007 in Untuk renungan kita bersama

Pet..pet..pet..pet..miatu tah bunyi hon kereta tu (kurang labih lah)….Bunyi semacam atu adalah menjadi kebiasaan bagi banyak negara untuk mendangarnya tiap masa dan inda beranti…Pagi-pagi ada ia, tengahari pun ada ia jua..petang pun ada…kadang-kadang malam pun ada…Liat saja masa teblok (traffic jam), ada ni keluar bunyi ah..Bisdurang atu lali dah dengan bunyi-bunyian cemani ani…

TAPI….

Mun di Brunei, senitip ni bunyi miani ani…kalau diliatnya yang menghon atu dangsanak diri indakan mengapa tu, mun inda kenal bah jaga..menyumpah tah tu…mun panjang lagi bunyi tu..sah tah kan jadi kelahi tu (kalau utaknya yang inda berapa baik plang tu nya bapaku) tapi waimapun utak yang baik eh, mun ikutkan perasaan, kelahi jua tu…

Tapi iatah yang ku hairan tu ah, mengapa di Brunei senitip ni perkara cemani ani…aku kadang-kadang bas yang inda tantu beranti atu marah plang ku, tapi inda jua ku menghon, waimapun drebernya yang biasa mendangar bunyi hon dinegara bisdurang…

Aku cadangkan lah ah, mun kereta yang kan diekspot ke Brunei ani, dibuang honnya, kurangkan harga kereta, at least kurang jua bebanan hutang..inda ja??? Pasal inda jua bepakai malar..

Cemana?? Apa pikiran biskita semua?

Comments
  1. ezah says:

    kalau di brunei aku kali yg paling rajin memakai hon ani! so kereta ku jgn di lakap hon nya!! hahaha

  2. ezah says:

    Jib why dun u write sumthing about the local artist? napa music industry d brunei nda mau maju? just a suggestion

  3. ezah says:

    pasalnya kesian ku bh kalau ada awards2 apa atu brunei ani nda pandai kena bawa! hahaha… sekali gnya prasan ku si faiz nawi kena panggil masa APM. pastu nada tia…

  4. hitamlagam says:

    Yeah, good suggestion rah, banar jua tu…nantitah memikirkan topik yang sesuai for artis diBrunei ani…rajin ko memakai hon kian? Napa ko inda hon aku masa ko nampak aku ditraffic light ariatu? hahahahaha…

  5. ezah says:

    hon ku atu utk masa2 tertentu saja. Utk driver2 yg gila baie saja tu.. huhuhuhu… and my Road Rage is to the maximum! so beware! kepada yg ampit ku sumpah atu sorry! sapa suruh drive capi2. huhuhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s